Alan Bradley: Filminauha kohtalon käsissä

jjj7
Alan Bradley: Filminauha kohtalon käsissä
317 sivua
Alkuteos: I Am Half-Sick of Shadows
Bazar 2016
Suomentanut Maija Heikinheimo
Luettu e-kirjana
Kirja Goodreadsissa

Alan Bradleyn suositusta Flavia de Luce -sarjasta on suomennettu jo kuusi osaa ja seitsemäskin ilmestyy vielä tämän vuoden puolella. Itse tulen kirjojen kanssa hieman jälkijunassa, sillä luin nyt vasta neljännen osan Filminauha kohtalon käsissä. Vaikka sarja on omalla tavallaan koukuttava ja kirjat nopealukuisia, olen halunnut edetä sarjan kanssa hieman hitaammin ja pitää kirjojen lukemisen välissä taukoja, jotta ne eivät alkaisi toistaa itseään. Päähenkilö Flaviakin on kaikessa suloisuudessaan ja vinksahtaneisuudessaan välillä melko ärsyttävä hahmo, joten en ole halunnut pilata lukukokemusta ahmimalla kirjoja liian nopeasti.

Filminauha kohtalon käsissä -kirjassa Flavian isä on rahavaikeuksien vuoksi vuokrannut osan kartanosta kuvausryhmän käyttöön. Kuuluisa filmitähti houkuttelee paikalle myös Bishop’s Laceyn kyläläiset, kunnes lumimyrsky yllättäen saartaa kartanon. Agathachristiemaiseen tyyliin eristetyssä tilassa tapahtuu yön pimeinä tunteina murha, jota Flavia tuttuun tapaansa ryhtyy selvittämään.

Niin, Flavia de Luce. Tuo ihastuttavan älykäs ja pikkuvanha 11-vuotias harrastelijasalapoliisi, kemisti ja ihmelapsi, joka asuu vanhassa kartanossa postimerkkeilijä-isän ja kahden ilkeän sisaren kanssa. Superälykäs ja ikäistään huomattavasti nokkelampi ja kypsempi (ainakin mitä tulee murhien ratkomiseen) Flavia on ihastuttavan raikas hahmo, jollaiseen en ole aiemmin törmännyt.

Flavian hahmossa viehättää – ja myös hämmentää – sen äärimmilleen viety ristiriitaisuus: Flavia on samaan aikaan ihanan vinksahtanut, sympaattinen ja oikeudenmukainen, mutta myös taitava manipuloija, näsäviisastelija ja välillä oikea kiusanhenki.  Tässä kirjassa Flavian ristiriitaisuus on viety astetta pitemmälle, sillä murhaajia kuin leikiten nappaava ja kemiallisia kokeita ominpäin suorittava tyttö paljastaa uskovansa joulupukkiin. Flavian suunnitelmana onkin napata joulupukki kiinni ja näin todistaa siskoilleen tämän olevan olemassa. Täytyy myöntää, että tämä ”paljastus” vei Flavian hahmon viimeisetkin uskottavuuden rippeet.  Eihän nyt noin fiksu ja varhaiskypsä salapoliisi vain voi uskoa enää joulupukkiin!

Mutta uskottavuus ei olekaan tämän kirjasarjan juttu, päinvastoin. Hahmot, juoni, miljöö ja juonenkäänteet ovat juuri sopivan epäuskottavia ja liioiteltuja. Ratkaistavat mysteerit eivät ole liian pelottavia tai ahdistavia, murhien verisillä yksityiskohdilla ei mässäillä eikä Flavian hengen puolesta tarvitse oikeastaan edes pelätä. Lukiessa on yhtä turvallinen olo kuin aikoinaan Enid Blytonin Viisikko-sarjaa lukiessa. Itse asiassa Viisikoiden ja Flavia de Lucen maailmoissa on paljon samaa, erityisesti tunnelmassa ja miljöökuvauksessa, mutta toki aikuisille lukijoille suunnatut Flavia-kirjat ovat aiheiltaan ja rikoksiltaan huomattavasti synkempiä ja vakavampia.

Filminauha kohtalon käsissä ei juurikaan poikennut aiemmista sarjan kirjoista, joiden lukemisesta olen nauttinut kovasti. Juoni oli viihdyttävä, kevyt ja harmiton. Kirja oli nopealukuinen ja aiempien osien tavoin hurmaava, erityisesti 50-luvun tiiviin kyläyhteisön ja kartanomiljöön kuvaukset tuovat kirjoihin ihanan nostalgista ja lämmintä tunnelmaa. Flavian hahmo tuntui ottavan hieman takapakkia, ainakin mitä tulee uskottavuuteen ja jonkinlaiseen hahmon henkiseen kasvuun, mutta toisaalta Flavia oli myös oma sympaattinen, nerokas itsensä. Ja mitä kirjat olisivatkaan ilman Flaviaa, joka on ehdottomasti koko kirjasarjan henki ja sydän. Jatkan mielelläni jatkossakin uppotumista Bishop’s Laceyn tunnelmallisen kylän tapahtumiin ja Flavian sopivan vinksahtaneeseen maailmaan.

taht3

Jos pidit tästä, saatat pitää myös näistä: Agatha Christien dekkarit, Arthur Conan Doyle – Sherlock Holmes, Louise Penny – Naivistin kuolema, Catherine Aird – Vanhurskas vainaa, Patricia Wentworth – Miss Silverin tutkimuksia -sarja, Enid Blyton – Viisikko-sarja

Helmet-lukuhaaste 2017: 29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s